torsdag 14 juni 2012

Fållhjälp, ja tack!

Har jag nämnt att jag hatar att fålla? För det första för att det är dödstråkigt, man måste ju helst både stryka och nåla för att få det bra, två saker jag undviker lite allt för mycket. För det andra så har jag haft svårt att sy en rak och fin söm med min elna. Jag har ingen linjal på den.
Jag tänkte beställa en fållguide, men jag var kanske lite snål för att köpa original och började därför surfa på ebay och frågade runt lite på nätet. Vips hade jag klickat hem en fållguide från USA.
Den skulle vara för vanlig fåll, med den aviga sidan av sömmen på just avigsidan av det man fållat. Detta var ju lite synd eftersom i bland är det snyggt med den aviga sömmen utåt tycker jag.
Men tydligen är orginalfållguiden inte heller gjord för att användas till en avig söm i fållen.
En annan nackdel med den jag beställde var att den inte var justerbar. Jag beställde en för att kunna sy en 22 mm fåll. De hade bara smalare, hade väl kanske velat ha en lite bredare fåll. Men 22 mm fick duga.

Efter 8 dagar fick jag hem min fållguide och jag provade den redan samma kväll.
Men inte sjutton förstod jag hur man skulle kunna krångla in tyget på rätt sätt. Man skulle liksom låta tyget löpa som i en loop eller vad man ska säga, med avigsidorna mot varann med med en plåt mellan för att liksom leda tyget rätt. Jag vet inte om jag missuppfattade hur man skulle använda den, men jag lyckades i alla fall inte.
Så jag tog och lade tyget ovanpå plåten i stället för att krångla in tyget. Lade det mot högerkanten. Kollade vid pressarfoten om det såg ut som nålarna skulle träffa rätt i tyget. Om inte justerade jag guiden i sidled (jo, det gick) och sen gasade jag. Och det funkade bra! Betydligt lättare än utan. Kanske inte lika bra som orginal, (har inte provat) men det funkade. Eftersom den gick att justera i sidled så kan jag välja fållbredd. Dessutom kan jag vända tyget och sy min aviga söm om jag vill. Nackdelen är väl att kanten på tyget kan glida ner mot högerkanten på plåten, och sömmen blir inte rak. Men jag får väl vara uppmärksam på det.
Helt klart värt de 226 kr (inkl frakt) jag betalade.

I dag hoppas jag min clear view fot jag beställt från smd kommer.

2 kommentarer:

 1. Hm har ingen aning om hur fållgudien funkar... Jag använder mig av ett postitblock och häftmassa! Men jag hatar också att fålla. Speciellt den smala tvillingsömmen är svår tycker jag. Gillar den breda mycket bättre, den krånglar inte. Lycka till och låt oss se några färdiga projekt snart! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Postitblock och häftmassa säger du? Fäster du blocket och låter fållens nederdel vila mot blocket när du syr då, eller? Var uppfinningsrik du är!
   Jag är inte helt nöjd med min USA pryl, jag börjar bli mer sugen på en original fållguide. Men först får jag testa postitblock och häftmassa tror jag. :)

   Radera