onsdag 11 maj 2011

dopklänning

Jag bara älskar dopklänningar, de är ju så fina! Skulle lätt kunna tänka mig att sy, sticka eller virka klänningar bara för att de är så fina. Men vad ska man med fler dopklänningar till?
Får lite dåligt samvete för att storasyster inte fick någon hemmavirkad klänning, men jag kunde inte virka när hon döptes så hon fick hålla till godo med en köpt.

Mönster: Allers 22/06
garn: Tilda från Svarta Fåret. Det gick åt 7,5 nystan (370 g väger klänningen) Enligt beskrivningen skulle det gå åt 6 nystan.
virknål: 4 mm på överdelen och 4,5 mm på kjolen (mönsterskaparen rekomenderade virknål 3 mm på hela klänningen!)
Sidenband och knappar är köpta på Calletex.

Hela klänningen mäter 91 cm, enbart kjolen är 69cm.  Det fanns inga mått angivna i beskrivningen så det var lite nervöst att veta hur stor eller liten klänningen skulle bli. Ett mått med virkfastehet hade inte varit helt fel!
Jag har virkat några varv mer på kjolen än vad mönstret var på, detta för att få lite längre kjol. Jag virkade lite som jag tyckte på överdelen också för att få den lite vidare lade jag på lite mer fasta maskor i kanten vid knapparna och vid knapphålen.
Jag är inte helt 100 % nöjd med knapparna, skulle hellre valt helt vita plastknappar i samma storlek. Kanske byter jag ut dem, kanske inte. Det är ju inget man kommer lägga märke till vid dopet i alla fall.
Jag har funderat hit och dit på om jag ska blocka själva kjolen. Men efter noga övervägande så hoppas jag över det. Jag ville blocka för att få mönstret att framträda, men tygnden i klänningen gör att det ändå framträder mer än jag först trodde.framifrån
.
bakifrån
nederkant

7 kommentarer:

 1. ÅÅÅÅ vad fin! Skulle nästan kunna göra något liknande i vuxenstorlek, till mig ;-)

  SvaraRadera
 2. Tack, vad snälla ni är!

  SvaraRadera
 3. Är du dopklänningsfantast ;-)
  då kanske du ska titta på min blogg idag...
  påminner litet om den här fina du har här.

  http://pysselfarmor.bloggplatsen.se

  SvaraRadera
 4. Hej, jag är mycket sugen på ditt mönster... Kan man få tag på detta någon stans? Jättefin klänning!!

  SvaraRadera
 5. Mycket fin klänning, letar ihäl mig efter mönster på den, går det att hitta någonstans??

  SvaraRadera